Kadınların Aklen Daha Üstün Olduğu Yalanı: Günümüzde Kadınlara Karşı Uygulanan Korkunç Pozitif Ayrımcılağa Rağmen 1901 Yılından Beri Nobel Ödülü Kazanlarının Ezici Bir Çoğunlu Hala Erkektir, Hiçbir Kadın Akıl / Zeka Gerektiren Satranç Gibi Zeka Oyunlarında En İyi 10 Listesine Bile Giremiştir. “Kadınları Meclise Alıp Nekadar Modern Olduğumuzu Kanıtlayalım” Çabası İçindeki Avrupa’da Bile Kadın Millet Vekili Ortalaması Yüzde 21,7’dir. Daha Basit Düşünün, Kadınlar Aklen Üstün Olsaydı, Pozitif Ayrımcılığın Zirveye Ulaştığı 21. YY’da Madam Curie Gibi Hayatımızı Gerçekten Değiştiren Bilimsel Buluşların Sahibi Kadınlarla Dolu Olurdu Etrafımız, Ama Değil.

I – Sosyal Medyada Sürekli Aşağılanan, Küçümsenen ve Aptal Yerine Konulan Kadınlar Gerçekten Bukadar Aptallar mı?

II – Kadın ve Erkeğin Eşit Olduğu Gün: Kadınların Yaratıcılıktan Uzak, Bilim, Matematik ve Satranç Gibi Akıl Gerektiren Konularda Başarısız Olmaları Üzerine

III – Kadınlar Aklen Eksik Varlıklardır: Kadınların Bilime Yeni Gelişmeler Katmalarındaki Başarısızlıkları: Kadın ve Erkek Eşit Olsaydı, Pozitif Ayrımcılığın Zirveye Ulaştığı 21. YY’da Madam Curie Gibi Hayatımızı Gerçekten Değiştiren Bilimsel Buluşların Sahibi Kadınlarla Dolu Olurdu Etrafımız

IV – 1901 Yılından Beri Nobel Ödülü Kazanlarının Ezici Bir Çoğunlukta Erkek Olması;

V – Kadınların Akıl / Zeka Gerektiren Satranç Gibi Zeka Oyunlarında En İyi 10 Listesine Bile Girememeleri: Tarihin En Büyük 10 Satranç Oyuncusu Listesi Tamamen Erkeklerden Oluştuğu Gerçeği

VI – Siyasi Alanda Korkunç Bir Pozitif Ayrımcılık Yapılmaya Çalışılan ve “Kadınları Meclise Alıp Nekadar Modern Olduğumuzu Kanıtlayalım” Çabası İçindeki Avrupa’da Bile Kadın Millet Vekili Ortalaması Yüzde 21,7 de Kalması

VII – Kadınlar Sadece Aklan Değil, Bedenen de Erkeklere Oranla Güçsüz Olması: 2012 Yılındaki 100 Metre Koşusunda Erkeklerde Sonuncu Olan Kişinin, Kadınlarda Birinci Olan Kişiden Daha Hızlı Koşuyor Olduğu Gerçeği

VIII – Erkeklerin Kadınların Ana Dalı Olan Yemek Yapmadaki Bile Kadınlardan Daha Başarılı Olmaları: Evrim Gereğince Kadınların Erkeğe Göre Üstün Olması Gereken Bir Dalda Bike Dünya’nın En İyi 10 Ahçısının Tamamının Erkek Olması

IX – Kadınların ve Erkeğin Eşit Olabileceği En Basit Konularda Bile Kadınların Erkeklere Oranla Başarısız Olmaları: Almanya’da Yapılan Bir Araştırma, Kadınların Araç Park Etme Konusundaki “Başarısızlıklarını” Bilimsel Olarak İspatladı

X – Sonuç: Sevgili Dogmatik  ve Gerçekleri Görmezden Gelen “Modern Yobaz Bilim İnsanları” ve Feministler; Saçmalayacağınıza Gidin İşe Yarar Başka Birşeyler Yapın!

 

.

I – Kadınlar Erkeklerden Daha Zeki: Psikologlar Kadınların IQ Düzeyinin, Son Yüz Yıldır İlk Kez Erkeklerden Daha Fazla Yükseldiğini Belirlediler.

Kadınlar erkeklerden daha zeki

Kadınlar erkeklerden daha zeki

İlk zeka testlerinin yapılmaya başlandığı yüz yıl öncesinden günümüze dek kadınlar hep erkeklerin beş puan kadar gerisinde kalıyordu.

Ancak bilim insanları artık bu farkın kapanmakta olduğunu belirlediler.

Ve nihayet bu yıl, kadınlar ilk kez erkekleri geçti.

Bu değişimin kadınların aynı anda birkaç işi birden yapabilme yeteneğinden kaynaklanadığı düşünülüyor.

Bir “dönüm noktası” olarak nitelendirilen bu değişim,  IQ testleri konusunda dünyaca ünlü yazar James Flynn tarafından ortaya çıkarıldı.

Flynn’a göre son yüz yıl zarfında hem erkeklerin hem de kadınların IQ düzeyleri arttı.

Ancak bu artış kadınlarda daha yüksek düzeyde oldu. Bu durum modern hayatın bir sonucu olarak açıklandı.

Flynn, “Modern yaşamın çetrefelli hale gelmesi beyinlerimizin ayak uydurmasına ve dolayısıylşa IQ düzeyinin artmasına sebep oldu. Modern yaşamın kadınlar üzerindeki etkisinin sonuçları henüz daha yeni yeni ortaya çıkmaya başladı” dedi.

Teorilerden birine göre bu durum kadınların çocuk yetiştirmek ve aynı zamanda bir işte çalışmak gibi çok işlev görmesinden kaynaklanıyor.

Bir başka açıklamaya göre de kadınlar sonunda potansiyel olarak erkeklerden biraz daha fazla zeki olduklarının farkına varmaya başladılar ve artık zekalarını daha sık kullanır hale geldiler.

Flynn son bulgularını yeni kitabından yayımlayacak.

.https://www.cnnturk.com/2012/guncel/07/16/kadinlar.erkeklerden.daha.zeki/669060.0/index.html

.

 

II – Kadın ve Erkeğin Eşit Olduğu Gün: Kadınların Yaratıcılıktan Uzak, Bilim, Matematik ve Satranç Gibi Akıl Gerektiren Konularda Başarısız Olmaları Üzerine 

Kadın ve Erkeğin Eşit Olduğu Gün;

şu ana kadar dünyada 200.000 yıldır erkeklerin alehine gelişen tüm süreçler kadınların da başına gelene kadar gerçekleşmeyecektir.

erkeğin dünya sınırlarını kabul edip
erkeğin bilimiyle
erkeğin finansal sistemiyle
erkeğin hukukuyla
yaşayıp. eşitlik bekleyemezsin. oluk oluk kan dökerek oluşturulan bu vahşi sistemi osuruk gibi protestolarla kibarca dengeye getiremezsin. şu andan sonra kadın erkek eşitliği ancak kitlesel bir kadın erkek savaşıyla mümkün olabilir.

binlerce ve binlerce yıl erkek ortalığın anasını sikerken onlara çocuk yetiştirmek dışında bir şey yapma, şimdi gel biz aslında eşitiz diye kıçını yırt. nah eşitiz.

neremiz eşit lan bizim. doğum oranlarımız bile eşit değil. evren genlerini yaymak ve var olmak için sürekli hayati riskler alan erkeğin kadından daha fazla oranla doğmasını sağlıyor. bakın türkiye’de ve dünyada erkek – kadın doğum oranları hep %51-%49 şeklindedir.

bana diyorlar ki “sen nasıl böyle konuşursun biz de bir sürü şey yaptık” falan.
ben de diyorum ki her ne yaptıysanız işe yaramamış. hala hak arıyorsunuz. halbuki erkeğin kurduğu bu düzende güç tek geçerli akçedir. bu dünyada hak verilmez, alınır. eğer bir durumdan rahatsızsan güçlü olacaksın onu değiştireceksin. erkeğin demokrasisi güçlünün demokrasisidir.
kimse ağlayanı, yalvaranı, düşmüşü siklemez.

gerçeği bu kadar sertçe dile getirince rahatsız oluyorsunuz ama zaten rahatsız olmalısınız. korkmanız gereken ben değilim, kadın erkek eşittir diyen yavşaklar asıl tehlike. size olmayan bir hayali pazarlayarak geçici bir rahatlama yaşatıyorlar. oysa ortada çözülmesi gereken çok ciddi bir sorun var. erkeğin egemenliği yayıldıkça kendi haklarını da genişletiyor. erkeğin hakları genişledikçe kadın, erkeğin dünyasındaki metadan fazlası olarak kendine yer bulamıyor. üstelik sanılanın aksine bu erkek için de kötü. dünyanın emek yükü erkeğin sırtına yükleniyor.

yani yapılması gereken neymiş bir özetleyelim
1) kadın ve erkeğin eşit olmadığını, bu dünyanın erkeklerin dünyası olduğunu kabul etmek
2) bu düzeni değiştirmek için erkeklerin kurallarıyla oynamak gerektiğini kabul etmek
3) organize ve güçlü bir kadın hareketini ağlayarak değil çalışarak oluşturmak
4) kitlesel bir vahşilikle, kan ile kurulan bu düzeni aynı şekilde değiştirmeye hazırlıklı olmak
5) bilimde ve emekte erkekle eşitlenmeden ilerleme sağlanamayacağını kabullenmek
6) bilimde ve emekte erkekle eşit konumlara gelmenin kadın için erkeğe göre daha zor olacağını kabullenmek. erkekler tarafından oluşturulan sistemlerin kadına uymasının daha zor olacağını öngörmek.
7) bundan şikayet edip ağlamanın bir boku değiştirmediğini, kabahatin erkekler birbirini doğrarken onlara asker yetiştiren kadınlarda olduğunu eşitliğin dünyada hiç bir zaman kendisine yer bulmadığını kabullenmek.
8) gücü yönetemiyorsan güçlüğü yönet stratejisiyle ancak “metres” olunabildiğini bilmek.
9) kadın anadır, kadın kutsaldır diyerek neye hizmet ettiğinizi bilmek.

 

kadınların satrançta başarılı olamaması

oyunun kendisi erkek tasarımıdır.
dünyadaki pek çok şey gibi erkek mantığı ile kurgulanmıştır ve elbette bu nedenle de erkeklerin daha iyi oynaması şaşırtıcı değildir.

erkeklerin daha iyi satranç oynaması diyorum çünkü bu tartışmaya açık değildir.
dünyadaki geçerli kriterlere göre en üstün ilk yüz satranç oyuncusunun 99′u erkektir. tek bayan judith polgar‘dı son baktığımda.

bu gerçek ortadayken yapılabilecek çıkarımlar muhtelif ancak bence asıl üzerinde durulması gereken nokta erkeklerin bu dünyadaki standartları belirlemedeki başarısıdır.

bir insanın zeki olup olmadığı ile ilgili fikir yürütürken kullandığımız cetvellerin tamamı erkek ürünleri.
iq testi
eq testi
satranç oyunu
go oyunu
bilimin temellerini oluşturan neredeyse tüm kabul edilmiş kanunlar. (hareket yasaları, kütleçekim, suyun kaldırma kuvveti, kuantum, sicim teorisi, izafiyet teorisi)

yani ne demeye çalışıyorum. oyunu iyi oynayanların üzerinden çıkarım yapacağımıza, dünyada zeka ölçüm araçları ve zeka ölçülürken kullandığımız kriterlerdeki erkek egemenliğine dikkat çekmek daha doğru olacaktır. bundan da çıkacak sonuç herkesin ufkunu genişletecektir diye düşünüyorum.

bu dünyada zeka dediğimiz şey erkek dünyasına hizmet edecek davranış biçimlerini oluşturan zekadır. erkeklerin dünyasında zekayı bu şekilde aramak mantıksız değildir ancak aynı cetvelle kadınları gerizekalı ilan etmek hatalıdır. eğer bu dünyadaki egemen sermaye gücü kadınların elinde olsaydı ve bu egemenlik 300.000 yıl kadar sürseydi bambaşka bir dünyada, bambaşka bir zeka tanımıyla yaşıyor olurduk.

o paralel evrende belki kadınlar tarafından bulunan koçaro diye bir oyun entelektüel saygınlık kazanacaktı ve biz erkekler onda başarılı olamayacaktık. çünkü oyunun kendisi kadın aklının ürünü olarak kadınların mantığına göre işliyor olacaktı.

ve elbette bu gerçeğe sığınarak kadınların konuyu kapatabilmelerini de istemiyorum. gerçi bu derinlikte konuyu irdeleyebilecek bir başka insan daha olduğunu sanmıyorum ancak yine de bu verdiğim detaylı analizin panzehirini de hemen ortaya koyacağım.

eğer dünyada erkek egemen bir zeka tanımı ve zeka kriterleri hakimse bunu değiştirmek de kadının görevidir.
kadın hem beden hem bilinç emeğini ortaya koymalı, sermayeye sahip olmalı ve bunu çok uzun nesiller boyu korumalıdır. kendi dünyasına kaynak aktarmaya nesiller boyu devam eden kadın, sonunda kendi zeka tanımını yapabilecek enstrümanları oluşturup onlara entelektüel kimlik kazandırmayı başaracaktır. bunları becermeden bu dünyadaki üstün cinsin hangisi olduğu ile ilgili tespitler yaparsa, istatistikler aksini gösterdiği için onu kimse sallamaz.

bak formülü veriyorum;
üret, sermaye sahibi ol, bunu nesiller boyu koru, kendi ilgi alanlarına kaynak aktar, ürünler oluştur, bunlardan bazılarına entelektüel saygınlık kazandır, zeki insanı belirlemede kriter olmasını sağla, istatistikleri lehine çevir.

sonra da bu istatistik verilerini kendi savını sağlamlaştırmakta kullan.
insanların gerçeklerin karşısında diz çökmesini sağla.

gerçeğin keskin kılıcını karanlık bulutları yaran güçlü bir yıldırım gibi insanların bilincine indir.
kazanan sen ol!

yoksa yaşadığımız dünyanın gerçekleri canını sıkmaya devam edecek,
o gerçeklere ve aktif kriterlere göre dünyada sermaye erkeklerin elinde
erkekler satrancı daha iyi oynuyor
erkekler bilimsel çalışmalarda daha başarılı
erkekler sanatta daha başarılı
erkekler felsefede daha başarılı

james brown’ın da dediği gibi burası hali hazırda erkeklerin dünyası
bunu değiştirmeden de seni kimse duymayacak,
üzgünüm.
not:
her iki cinsi de kendime kıl ettiğime göre artık huzurla uyuyabilirim canlar.
iyi geceler.

 

kadınların bilim ve matematikte başarısız olması

hala bu genellemenin altına gelip isimle örnek veren var.
yani demeye çalışıyorlar ki “başarısız diyorsunuz ama bakın bu kadın başarılı.”
halbuki o örneği verirken insan düşünmeli biraz. ulan böyle bir örnek verdik ama birisi çıkıp tüm zamanların nobel ödülü kazananları listesini dan diye karşımıza koyarsa ne bok yeriz diye.

on yıldır sözlükteki az gelişmiş beyinlerle tartıştığımdan bir kadının bu başarısızlığı nasıl bahanelendirdiğini çok iyi biliyorum.
1) erkekler bize baskı uyguladı ondan biz bilimde başarı gösteremedik
2) biz aslında çok zekiyiz ama bunu ulu orta sergilemiyoruz

ahuehaue ulan götümün yanaklarını birbirine vurdura vurdura gülüyorum yine de içimden taşan neşeyi tam olarak ifade edebildiğimi düşünmüyorum. erkekler baskı uygulamış da ondan bilim dünyasına katkıda bulunamamış paşam. yarram madem o kadar potansiyel sahibisiniz baskıyı kıracak yöntemleri de geliştireydiniz. hak verilmez hak alınır canım benim. ağladın sızlandın diye kimse sana üniversitede kürsü vermez. erkeğin kanıyla ölerek öldürerek kurduğu bu sistemde bir yere gelmek istiyorsan ya erkek gibi çalışacaksın, yahut bu düzeni yıkmak için erkeklerden daha iyi organize olacaksın. erkekler birbirini keserken, cephenin gerisinde durup orduya asker yetiştirirken aklın neredeydi yarrağımın kafası. o siperde elde tüfekle bekleyen erkeğin üzerindeki baskı değil miydi? o çocuklar birbirinin kafasına mermi boşaltırken yaşadıkları korku değil miydi?

erkek sınırları belirlesin
erkek kanunları yazsın
erkek bilimin temellerini atsın
200.000 yıl erkeğin tüm emeği sömürülsün ondan sonra şartlar güzelleşince biz eşitiz.

yok yaa! hassiktirin lan ordan. öyle eşitlik yok güzelim. madem eşitlik istiyorsun 200.000 yıl geriden yeniden inşa edeceksin sistemi. isyanı en temelinden emekle ve zeka ile ateşleyeceksin. utanmadan örnek veriyor bir de haspam. al sana örnek;

 

kadınların bilim ve matematikte başarısız olması

hala bu genellemenin altına gelip isimle örnek veren var.
yani demeye çalışıyorlar ki “başarısız diyorsunuz ama bakın bu kadın başarılı.”
halbuki o örneği verirken insan düşünmeli biraz. ulan böyle bir örnek verdik ama birisi çıkıp tüm zamanların nobel ödülü kazananları listesini dan diye karşımıza koyarsa ne bok yeriz diye.

on yıldır sözlükteki az gelişmiş beyinlerle tartıştığımdan bir kadının bu başarısızlığı nasıl bahanelendirdiğini çok iyi biliyorum.
1) erkekler bize baskı uyguladı ondan biz bilimde başarı gösteremedik
2) biz aslında çok zekiyiz ama bunu ulu orta sergilemiyoruz

ahuehaue ulan götümün yanaklarını birbirine vurdura vurdura gülüyorum yine de içimden taşan neşeyi tam olarak ifade edebildiğimi düşünmüyorum. erkekler baskı uygulamış da ondan bilim dünyasına katkıda bulunamamış paşam. yarram madem o kadar potansiyel sahibisiniz baskıyı kıracak yöntemleri de geliştireydiniz. hak verilmez hak alınır canım benim. ağladın sızlandın diye kimse sana üniversitede kürsü vermez. erkeğin kanıyla ölerek öldürerek kurduğu bu sistemde bir yere gelmek istiyorsan ya erkek gibi çalışacaksın, yahut bu düzeni yıkmak için erkeklerden daha iyi organize olacaksın. erkekler birbirini keserken, cephenin gerisinde durup orduya asker yetiştirirken aklın neredeydi yarrağımın kafası. o siperde elde tüfekle bekleyen erkeğin üzerindeki baskı değil miydi? o çocuklar birbirinin kafasına mermi boşaltırken yaşadıkları korku değil miydi?

erkek sınırları belirlesin
erkek kanunları yazsın
erkek bilimin temellerini atsın
200.000 yıl erkeğin tüm emeği sömürülsün ondan sonra şartlar güzelleşince biz eşitiz.

yok yaa! hassiktirin lan ordan. öyle eşitlik yok güzelim. madem eşitlik istiyorsun 200.000 yıl geriden yeniden inşa edeceksin sistemi. isyanı en temelinden emekle ve zeka ile ateşleyeceksin. utanmadan örnek veriyor bir de haspam. al sana örnek;

 

kadın yazarların yaratıcılıktan uzak olması

kadınların yaratıcılığının erkeğe göre zayıf olmasından kaynaklanıyor.
doğalarının gereği böyle.
kadın karikatürist
kadın komedyen,
kadın şair,
kadın ressam vardır. ama talep gören, çığır açan, edebiyat akımı yaratan kadın istisnai düzeydedir.
verilecek her kadın örneğin karşısına, en az on erkek örnek verilebilir.

bunun da nedeni kadınların aptal olması değil elbette.
kadınlar erkekler gibi var olma amacına ulaşmak için kendini kanıtlama barajından atlamak zorunda değil. bir erkek varlığını sürdürmek istiyorsa “başarılı”, “tercih edilebilir”, “donanımlı” olmak zorundadır. bu psikolojik baskı yaratıcılığı, üretimi, verimi arttırır.

kadın sadece kadın olduğu için içgüdülerle talep görürken, erkek genlerini aktarmak için kendini kanıtlamak zorundadır.

öyle olunca da dünyanın şaklabanlığını erkekler yaparken,
başarılı olanların çocuklarını doğuran kadınlar geleceği oluşturuyor. sağlıklı nesiller bu marjinal süzgecin deliklerinden geçerek hayattaki yerlerini alıyorlar.

madem öyle neden ortalıkta moronlar dolaşıyor peki?
iki temel nedeni var
1)kadına özgür seçim hakkı verilmiyor.
2)kadına doğru kriterler geliştirmesine yarayacak kaliteli eğitim verilmiyor.

ya yaa. işte hayat böyle derin detaylarla dolu sayın okur.
paylaş

 

kadına sadece anne olarak saygı göstermek

bizim toplumumuzda yaygın bir durum.
erkekleri can kulağı ile dinliyorum kadınlar hakkında konuşurken. aradan ilkel alt benliğimizle ilgili doneler yakalamaya çalışıyorum. seks dışında bir konu üzerinde konuştuğumuz durumlarda daha da dikkat çekici bir hal alıyor tespitlerim. kaldı ki benim kullandığım denekler eğitim seviyesi yüksek, en az iki dil bilen, avrupa görmüş erkekler. farkında olarak yahut olmadan dışa vurdukları bu dürtünün toplum tarafından öğretiliyor olmasının dışında, genetik bazı dayanaklara sahip olduğunu da düşünmekteyim.

erkekler kadınları yaşamdan soyutlayabilecekleri maksimum seviyeye kadar indirme çabasındalar.
kadına saygı duymak konusunda isteksizler
ama bir yandan da onlara duydukları arzuyu toplum için kabul edilebilir bir değere dönüştürüp içselleştirmek zorundalar. çünkü bir toplumu kadın ve erkek beraber oluşturuyoruz ve birbirimize mutlak bir noktada saygı göstermek zorundayız.

işte tam bu anda kadının reddedilemeyecek herkes tarafından kabul görecek bir değerle onurlandırılması gerekmekte. o da annelik.
biyolojik ve doğuştan gelen bir özellikle kadınlar onurlandırılıyor ve daha fazlası zinhar verilmiyor. bu öylesine sinsi bir oyun ki kadınlar dahi kendilerine bahşedilen bu değeri yüceltmekten geri durmuyor.

halbuki kadına sadece anne olarak değer veren toplum bunu tamamen kadını kadın olarak aşağılamak için yapıyor.

toplum,
“herkes anne olamaz”
“annelik kutsaldır”

falan derken alttan alttan aslında kadının kendisi için olmasını istediği kavramı aşılıyor. aynı psikolojik çabayı erkekler için görmüyoruz bildiğiniz üzere. çünkü erkek kendisine sadece baba olarak saygı gösteren bir toplumda gerçekten saygı duyulacak başka meziyetleri geliştiremezdi. ayrıca erkek, doğuştan gelen meziyetleriyle övülmenin hakaret olduğu alt bilincine sahip olduğundan, kendisine yapılacak aynı yöndeki yüceltmelerden kaçınmayı sürdürdü.

erkek baba olarak saygı görmesine rağmen, sadece baba olarak saygı göreceği bir toplumun inşa olmasını engelledi.

bunca laf salatasının arasında ne anlatmak istedim biraz daha açacağım.
kadın olmak da, kadınlık da, annelik de,
insan olmak, canlı olmak kavramlarının bir alt kümesidir.

saygınlığı bu üst mevkilerde aramadıkça da kadın ve erkek olarak ortak bir değer oluşturmamız. eşit bir hayat yaşamamız. sermayeye üretime bilime eşit katkılar sağlamamız mümkün değildir.

kadınlar gerçekten eşitlik istiyorsa,
saygıyı onlara kendi tercihleri olmayan biyolojik temelleri nedeniyle veren erkeklerin bu çakalca oyununu görüp bundan sıyrılmaları lazımdır. anne olmakla yetinmenizi isteyen erkek egemen düzende insan olarak saygı görene kadar, kanla, emekle, zeka ile savaşmanız lazımdır.

anne olmak, yani temelinde kadın doğmak bir tercih değildir.

kimseye kendi tercihi olmayan bir durumdan ötürü saygı duyulamaz. duyulmamalıdır.

kadınların gerçek olmayan bir değer ile uyutulmasına dur demek lazımdır.

annelik gibi, kadınlık gibi tercih dışı kavramlarla övünmeyi/övülmeyi bırakıp. iyi, üretken, zeki insanlar olmak gibi erdemlerle yoğurulma zamandır. birey olarak yücelmesi istenmeyen kadına, topluca bir paye yapıştırılıp uyutulmaya çalışılmasına dur denilmelidir. özellikle de kadınların kendilerine uygulanan bu anesteziye tepki göstermeleri gerekmektedir.

iyi bir anne olmak önemlidir.
ancak anne olmak tek başına, kadını hapsetmek için erkekler tarafından oluşturulmuş kafesin demirleridir.

buna kanmayın.

(bkz: seksist tartışmalarda seni de kadın doğurdu eşiği)

.

III – Kadınlar Aklen Eksik Varlıklardır: Kadınların Bilime Yeni Gelişmeler Katmalarındaki Başarısızlıkları: Kadın ve Erkek Eşit Olsaydı, Pozitif Ayrımcılığın Zirveye Ulaştığı 21. YY’da Madam Curie Gibi Hayatımızı Gerçekten Değiştiren Bilimsel Buluşların Sahibi Kadınlarla Dolu Olurdu Etrafımız

Erkeklerin Bilim Dalında Kadınlardan Daha Başarılı Olmaları 

Çevrenizize Dikkatlice Bir Bakın, Çünkü Gördüğünüz tüm o İcatlar erkekler tarafından keşfedildi;

“Bilim dünyasının en çok tanınan kadını olarak bilinen Madam Curie’den başka, bilimde çığır açacak çalışmalara imza atmış yüzlerce kadın var.

Madam Curie

Bayan Franklin, DNA’yı bulan bilim adamı grubu içinde yer aldı, Barbara Mcclintock da keşfettiği “mısır bitkisinde zıplayan genleriyle” Nobel aldı. Doğaya sahip çıkan bir önder olarak kabul edilen Carson da başarılı kadınlar arasında…

“Bilim dünyasında erkek egemenliğinin hüküm sürdüğü kanısı yaygın olmasına rağmen, bilimde çığır açacak buluşlara imza atmış birçok kadın bulunuyor. Bilim dünyasında en çok tanınan kadın olarak bilinen Madam Curie’den başka, insanlık için yararlı çalışmalar yapan yüzlerce kadın var.

20. Yüzyıl’ın en büyük keşiflerinden biri DNA’nın yapısını bulduklarını ilan eden İngiliz bilim adamı grubunun içinde bir de kadın yer alıyordu. DNA’nın yapısının bulunmasında katkıları olan bayan Rosalind Franklin, bilim dünyasında büyük çığır açılması yolunda emekleri geçen kadın bilimcilerden sadece biri.

İnsanoğlunun en büyük hayallerinden biri olan Mars’a gidilmesi için çalışmalar yapılan NASA’nın, Mars proje direktörlüğünü de yürüten Donna Shirley, insanoğlunun hayallerini gerçekleştirmek için çaba harcayan kadınlar için en iyi örneklerden.

Bilim dünyasındaki başarılı kadınlardan bir başkası ise Barbara McClintock. Keşfettiği “mısır bitkisinde zıplayan genleriyle”, McClintock Nobel ödülü aldı.

BİLİM TARİHİNDE KADINLAR

İlk bilgisayar programcısı olarak kabul edilen Lady Augusta Byron… ABD Deniz Kuvvetleri, hazırladıkları bilgisayar programındaki dillerinden birine, onun anısına “Ada” adını verdi. 1099-1179 yılları arasında yaşayan ve manastırda başrahibe olan Hildegard, Newton’dan birkaç yüzyıl önce ortaya koyduğu evrensel çekim üzerine düşüncüleriyle dikkat çeken kadınlardan biri.

Bilim tarihinde dikkat çeken başka bir kadın ise 1878-1968 yılları arasında yaşayan Lise Meitner. Meitner, Nükleer Füzyon Kuramı’nın gelişmesinde büyük rolü olan fizikçi olarak bilim tarihinde dikkat çeken kadınlar arasında yer alıyor.

Günümüzde önemi her geçen gün daha iyi anlaşılan çervenin korunması için çaba harcayanların başında da bir kadın geliyor. 1970’lerdeki çevrecilik hareketi öncesinde doğaya sahip çıkan Rachel Carson, önder bir çevreci olarak anılıyor.

Bilim kadını olan Carson, DDT gibi kimyasalların çevreye verdiği zararı kıyasıya eleştirdi ve yazdığı “Sessiz İlkbahar” kitabıyla bunu dile getirdi. Kimya sanayi devleri, Carson’a cephe aldı. Yiğit bir kadın olan Carson’u yıldırmayı hedefleyen çirkin kampanya, çevre bilincini geliştirdi. Bestseller olan kitap, bugün de çevreciliğin temel eserlerinden sayılıyor.”

(Kaynak: http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/139366.asp?cp1=1)

 

Bilim Adamlarının Hep Erkek Olması:

işte büyük bir haksızlık efendim. çok büyük. bu ülkede erkek faşizmi var valla bak. hatta tüm dünyada var amınüm. türkiye’de kadın cumhurbaşkanı yokmuş. türkiye’de kadın general yokmuş. fakat dünyanın her yerinde var di mi ?

türkiye’de kadın bilim adamı da yok. dünyada da yok. he şimdi bana, ” vardır lan bilgisiz. ” demeyin. tarihe damgasını vurmuş veya hali hazırda şu zamanlarda bile iyi projeleri ve iyi fikirleri bulunan bilim adamlarının da hepsi erkektir.

bu bir cinsiyet faşizmi değil sevgili feminist arkadaşlar. iq oranı ile alakalı bir şeydir. ne yazık ki, dünya sizin sandığınız gibi vajina ile yönetilmiyor. ona tamah etmeyenler de var.

2 tane siyaset ile uğraşan kadın söyleyeyim hemen. merkel ile çiller. isim uyumlarından ziyade zeka uyumlarıyla da örtüşür. kadın bilim adamı veya asker aklıma gelmediği için yazamıyorum. jean d’arc’ı bu konuda ayırıyorum.”

(epilasyonlu sinek bacagi, 21.07.2010 01:13)

marie curie’nin içine sıçamadığı genellemedir. sanırsın 500 kişi curie. tek bir taneden başka örneği olmayanların, aklı sıra bir örnek vererek ayar verme çabasıdır.

ayrıca benim kast ettiğim şey, iğrenç kelime esprisi değildi. kadın olduğu halde bilim adamı olarak addedilen insanlar da mevcut. ben elle tutulur bir iş yapabilmişlerinden bahsediyorum, madem curie’de bilim dünyasına çok büyük şeyler katmış ve her gün işimize yarayan polonyum elementini bulmuştur.

sözlük bu kadar gerizekalı kaynarken laf anlatmaya çalışmaya kasmamak gerek, bunu da öğrenmiş olduk tekrar.

(epilasyonlu sinek bacagi, 21.07.2010 01:32)

20. yuzyilin basindaki bilim adamlarindan bahsediyorsak kadinlarin olmamasi cok normal cunku toplumsal normlar ona goreydi( 50 yil onceki turkiyeyi dusunun). en iyi universitelere bile alinan doktora ogrencisi bir elin parmaklari sayisini gecmiyordu ki bu kontenjani kadinlara ayirsinlar.

eger gunumuze donersek, basligi acana cidden bilim yapan universitelerin sitelerine soyle bi bakmasini oneririm ki “leading science” yapan bir suru kadin gorecektir. (bkz: ada yonath)

ayrica basligi acanin bilim denen seyden anlamadigina kanaat getirebiliriz (en azindan doktorasi olmadigini soyleyebilirim) zira bilim sadece zekayla yapilmaz. motivasyon ve o zekayi “efficient” kullanabilme kabiliyeti gerektirir. ayrica bir bulus zirt diye ortaya cikmaz, bir birikim gerektirir ve bu birikimi kadin erkek herkes saglar, ama son noktayi koyanin ismi duyulur maalesef.

bir de curie sadece polonyum elementini bulmamistir, radyasyonun fiziksel kuramlarini ortaya cikarmistir. 20. yuzyilin basinda, butun “zeki” “erkek” bilim adamlari fizigin temelleri ortaya atarken, 2 nobel alan kadina (chemistry, physics) “polonyumu bulmus, hergun kullaniyoruz zaten” demek cidden gulunc.

(buzz light year, 21.07.2010 01:58)

bilim insanı olarak düzeltme yaparak yola çıkalım.

sözü edilen tarihe damgasını vurmalar ortaçağdan başlayarak 1900lü yılları da içine katan tarih kesiti ele alınacka olursa kadınlar geri bırakılmıştır.

2000 li yıllara geldiğimizde ise buluşlar tek kişilik veya bir kaç kişilik çekirdek kadrolar yerine makro boyutlarda ekipler tarafından yürütülür. (en büyük örneği devasa büyük hadron çarpıştırıcısı) (bkz: büyük hadron çarpıştırıcısı). bu ekiplerde de hem kadınlar hem erkekler görev alır. (istatistik yapmadım kaçı kadın kaçı erkek)

günümüzde üniversitelerde erkek öğretim üyeleri kadar bayan öğretim üyeleri de görev almaktadır. ve oldukça güzel araştırmaları da vardır. (bilim dediğin nedir ki? bilim insanı dediğin kimdir ki)

edit: çekirdak ne yahu. çekirdek yazacaktım elim sürtmüş. (bkz: )

(teyology, 21.07.2010 02:10 ~ 02:19)

saçma sapan “kadınlar eziliyor, çiziliyor” konularına alet edilecek tespit…

yahu arkadaş, kadın kadındır, erkek de erkektir. bunun lamı cimi yok.

kadından bilim adamı olur tabii ki…

ama çok azından.

büyük çoğunluğu bu işe yatkın değildir.

yaratılış olarak böyle.

yapacak bir şey yok.

bu bir eksiklik de değil.

bilim yapmak bir üstünlük olmadığı gibi…

insan olun insan…

(tahin ile pekmez, 01.06.2012 22:37)

bilinen bilim insanlarının hep erkek olması demek daha doğru olacaktır. kadına bilimle uğraşma imkanı verildi de o mu uğraşmadı? seçme ve seçilme hakkı bile yakın tarihte verilmiş kadınlara bilimde, siyasette, hukuk alanında niye yoktular gibi bir yaklaşım abesle iştigal etmektir. interneti sözlüklerde cinsiyetçilik yapmak dışında biraz da araştırma için kullansak bilim kadınlarına ve neden isimlerinin erkekler kadar bilinmediği bilgisine kolayca ulaşabiliriz. yine de bir kaç sebep sıralayalım kadının toplumsal cinsiyet rolü gereği ev ve aile sorumluluğu, belli bir tarihe kadar üniversitelerin bilim kadınlarına sertifika ya da onay belgesi dahi vermiyor oluşu, bir çok buluşun mucidi kadınların buluşlarını erkek ismiyle lanse etmek zorunda kalışı (başka türlü finanse edecek kurum bulunamıyordu.)nedenleri çoğaltmak mümkün.

(dusunuyorum oyleyse boku yedim, 22.09.2012 23:10)

 

IV – 1901 Yılından Beri Nobel Ödülü Kazanlarının Ezici Bir Çoğunlukta Erkek Olması;

Ödül kazananlar [değiştir]

Yıl Fizik Kimya Fizyoloji veya Tıp Edebiyat Barış Ekonomi
1901 Wilhelm Conrad Röntgen Jacobus H. van ‘t Hoff Emil Adolf von Behring Sully Prudhomme Henry Dunant;
Frédéric Passy
1902 Hendrik A. Lorentz;
Pieter Zeeman
Hermann Emil Fischer Ronald Ross Theodor Mommsen Élie Ducommun;
Albert Gobat
1903 Henri Becquerel;
Pierre Curie;
Marie Curie
Svante Arrhenius Niels Ryberg Finsen Bjørnstjerne Bjørnson Randal Cremer
1904 Lord Rayleigh William Ramsay Ivan Petrovich Pavlov Frédéric Mistral;
José Echegaray
Institut de Droit International
1905 Philipp Lenard Adolf von Baeyer Robert Koch Henryk Sienkiewicz Bertha von Suttner
1906 J. J. Thomson Henri Moissan Camillo Golgi;
Santiago Ramón y Cajal
Giosuè Carducci Theodore Roosevelt
1907 Albert A. Michelson Eduard Buchner Charles Louis Alphonse Laveran Rudyard Kipling Ernesto Teodoro Moneta;
Louis Renault
1908 Gabriel Lippmann Ernest Rutherford Ilya Ilyich Mechnikov;
Paul Ehrlich
Rudolf Christoph Eucken Klas Pontus Arnoldson;
Fredrik Bajer
1909 Ferdinand Braun;
Guglielmo Marconi
Wilhelm Ostwald Emil Theodor Kocher Selma Lagerlöf Auguste Marie François Beernaert;
Paul-Henri-Benjamin d’Estournelles de Constant
1910 Johannes Diderik van der Waals Otto Wallach Albrecht Kossel Paul Heyse Uluslararası Barış Bürosu
1911 Wilhelm Wien Marie Curie Allvar Gullstrand Maurice Maeterlinck Tobias Michael Carel Asser;
Alfred Hermann Fried
1912 Gustaf Dalén Victor Grignard;
Paul Sabatier
Alexis Carrel Gerhart Hauptmann Elihu Root
1913 Heike Kamerlingh Onnes Alfred Werner Charles Richet Rabindranath Tagore Henri La Fontaine
1914 Max von Laue Theodore William Richards Robert Bárány Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir
1915 William Henry Bragg;
William Lawrence Bragg
Richard Martin Willstätter Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Romain Rolland Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir
1916 Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Verner von Heidenstam Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir
1917 Charles Glover Barkla Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Karl Adolph Gjellerup;
Henrik Pontoppidan
Uluslararası Kızılhaç Komitesi
1918 Max Planck Fritz Haber Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir
1919 Johannes Stark Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Jules Bordet Carl Spitteler Woodrow Wilson
1920 Charles Édouard Guillaume Walther Hermann Nernst August Krogh Knut Hamsun Léon Bourgeois
1921 Albert Einstein Frederick Soddy Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Anatole France Hjalmar Branting;
Christian Lous Lange
1922 Niels Bohr Francis William Aston Archibald Hill;
Otto Fritz Meyerhof
Jacinto Benavente Fridtjof Nansen
1923 Robert A. Millikan Fritz Pregl Frederick Banting;
John James Richard Macleod
William Butler Yeats Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir
1924 Manne Siegbahn Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Willem Einthoven Władysław Reymont Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir
1925 James Franck;
Gustav Hertz
Richard Adolf Zsigmondy Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir George Bernard Shaw Austen Chamberlain;
Charles G. Dawes
1926 Jean Baptiste Perrin Theodor Svedberg Johannes Andreas Grib Fibiger Grazia Deledda Aristide Briand;
Gustav Stresemann
1927 Arthur H. Compton;
Charles Thomson Rees Wilson
Heinrich Otto Wieland Julius Wagner-Jauregg Henri Bergson Ferdinand Buisson;
Ludwig Quidde
1928 Owen Willans Richardson Adolf Otto Reinhold Windaus Charles Nicolle Sigrid Undset Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir
1929 Louis de Broglie Arthur Harden;
Hans von Euler-Chelpin
Christiaan Eijkman;
Frederick Gowland Hopkins
Thomas Mann Frank B. Kellogg
1930 Chandrasekhara Venkata Raman Hans Fischer Karl Landsteiner Sinclair Lewis Nathan Söderblom
1931 Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Carl Bosch;
Friedrich Bergius
Otto Heinrich Warburg Erik Axel Karlfeldt Jane Addams;
Nicholas Murray Butler
1932 Werner Heisenberg Irving Langmuir Charles Scott Sherrington;
Edgar Douglas Adrian
John Galsworthy Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir
1933 Erwin Schrödinger;
Paul A.M. Dirac
Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Thomas Hunt Morgan Ivan Bunin Norman Angell
1934 Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Harold Clayton Urey George Whipple;
George Minot;
William P. Murphy
Luigi Pirandello Arthur Henderson
1935 James Chadwick Frédéric Joliot-Curie;
Irène Joliot-Curie
Hans Spemann Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Carl von Ossietzky
1936 Victor F. Hess;
Carl D. Anderson
Peter Debye Henry Hallett Dale;
Otto Loewi
Eugene O’Neill Carlos Saavedra Lamas
1937 Clinton Davisson;
George Paget Thomson
Walter Haworth;
Paul Karrer
Albert Szent-Györgyi Roger Martin du Gard Robert Cecil
1938 Enrico Fermi Richard Kuhn[A] Corneille Heymans Pearl S. Buck Nansen Uluslararası Mülteciler Ofisi
1939 Ernest Lawrence Adolf Butenandt;[A]
Lavoslav Ružička
Gerhard Domagk[A] Frans Eemil Sillanpää Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir
1940 Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir
1941 Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir
1942 Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir
1943 Otto Stern George de Hevesy Henrik Dam;
Edward Adelbert Doisy
Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir
1944 Isidor Isaac Rabi Otto Hahn Joseph Erlanger;
Herbert Spencer Gasser
Johannes Vilhelm Jensen Uluslararası Kızılhaç Komitesi
1945 Wolfgang Pauli Artturi Ilmari Virtanen Alexander Fleming;
Ernst Boris Chain;
Howard Walter Florey
Gabriela Mistral Cordell Hull
1946 Percy W. Bridgman James B. Sumner;
John Howard Northrop;
Wendell Meredith Stanley
Hermann Joseph Muller Hermann Hesse Emily Greene Balch;
John Mott
1947 Edward V. Appleton Robert Robinson Carl Ferdinand Cori;
Gerty Theresa Cori;
Bernardo Houssay
André Gide Kuakerlar mezhebi-İngiltere;
Kuakerlar mezhebi-ABD
1948 Patrick M.S. Blackett Arne Tiselius Paul Hermann Müller T. S. Eliot Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir[B]
1949 Hideki Yukawa William Giauque Walter Rudolf Hess;
António Egas Moniz
William Faulkner John Boyd Orr
1950 Cecil Powell Otto Diels;
Kurt Alder
Philip Showalter Hench;
Edward Calvin Kendall;
Tadeus Reichstein
Bertrand Russell Ralph Bunche
1951 John Cockcroft;
Ernest T.S. Walton
Edwin McMillan;
Glenn T. Seaborg
Max Theiler Pär Lagerkvist Léon Jouhaux
1952 Felix Bloch;
Edward M. Purcell
Archer John Porter Martin;
Richard Laurence Millington Synge
Selman Waksman François Mauriac Albert Schweitzer
1953 Frits Zernike Hermann Staudinger Hans Adolf Krebs;
Fritz Albert Lipmann
Winston Churchill George Marshall
1954 Max Born;
Walther Bothe
Linus Pauling John Franklin Enders;
Frederick Chapman Robbins;
Thomas Huckle Weller
Ernest Hemingway Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği
1955 Willis E. Lamb;
Polykarp Kusch
Vincent du Vigneaud Hugo Theorell Halldór Laxness Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir
1956 John Bardeen;
Walter H. Brattain;
William B. Shockley
Cyril Norman Hinshelwood;
Nikolay Nikolaevich Semenov
André Frédéric Cournand;
Werner Forssmann;
Dickinson W. Richards
Juan Ramón Jiménez Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir
1957 Chen Ning Yang;
Tsung-Dao Lee
Lord (Alexander R.) Todd Daniel Bovet Albert Camus Lester B. Pearson
1958 Pavel Cherenkov;
İlya Frank;
İgor Tamm
Frederick Sanger George Wells Beadle;
Edward Lawrie Tatum;
Joshua Lederberg
Boris Pasternak[C] Georges Pire
1959 Emilio Segrè;
Owen Chamberlain
Jaroslav Heyrovský Arthur Kornberg;
Severo Ochoa
Salvatore Quasimodo Philip J. Noel-Baker
1960 Donald A. Glaser Willard Libby Frank Macfarlane Burnet;
Peter Medawar
Saint-John Perse Albert Lutuli
1961 Robert Hofstadter;
Rudolf Mössbauer
Melvin Calvin Georg von Békésy Ivo Andrić Dag Hammarskjöld
1962 Lev Landau Max Perutz;
John Kendrew
Francis Crick;
James D. Watson;
Maurice Wilkins
John Steinbeck Linus Pauling
1963 Eugene Wigner;
Maria Goeppert-Mayer;
J. Hans D. Jensen
Karl Ziegler;
Giulio Natta
John Carew Eccles;
Alan Lloyd Hodgkin;
Andrew Huxley
Giorgos Seferis Uluslararası Kızılhaç Komitesi;
Kızılhaç Ülkeleri Ligi
1964 Charles H. Townes;
Nicolay G. Basov;
Aleksandr M. Prokhorov
Dorothy Crowfoot Hodgkin Konrad Emil Bloch;
Feodor Felix Konrad Lynen
Jean-Paul Sartre[D] Martin Luther King, Jr.
1965 Sin-Itiro Tomonaga;
Julian Schwinger;
Richard P. Feynman
Robert Burns Woodward François Jacob;
André Michel Lwoff;
Jacques Monod
Michail Aleksandrovich Sholokhov Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF)
1966 Alfred Kastler Robert S. Mulliken Francis Peyton Rous;
Charles Brenton Huggins
Shmuel Yosef Agnon;
Nelly Sachs
Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir
1967 Hans Bethe Manfred Eigen;
Ronald George Wreyford Norrish;
George Porter
Ragnar Granit;
Haldan Keffer Hartline;
George Wald
Miguel Ángel Asturias Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir
1968 Luis Alvarez Lars Onsager Robert W. Holley;
Har Gobind Khorana;
Marshall Warren Nirenberg
Yasunari Kawabata René Cassin
1969 Murray Gell-Mann Derek Barton;
Odd Hassel
Max Delbrück;
Alfred Hershey;
Salvador Luria
Samuel Beckett Uluslararası Çalışma Örgütü Ragnar Anton Kittil Frisch;
Jan Tinbergen
1970 Hannes Alfvén;
Louis Néel
Luis F. Leloir Julius Axelrod;
Ulf von Euler;
Bernard Katz
Aleksandr Solzhenitsyn Norman Borlaug Paul Samuelson
1971 Dennis Gabor Gerhard Herzberg Earl Wilbur Sutherland, Jr. Pablo Neruda Willy Brandt Simon Kuznets
1972 John Bardeen;
Leon Neil Cooper;
Robert Schrieffer
Christian B. Anfinsen;
Stanford Moore;
William Howard Stein
Gerald Edelman;
Rodney Robert Porter
Heinrich Böll Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir John Hicks;
Kenneth Arrow
1973 Leo Esaki;
Ivar Giaever;
Brian David Josephson
Ernst Otto Fischer;
Geoffrey Wilkinson
Karl von Frisch;
Konrad Lorenz;
Nikolaas Tinbergen
Patrick White Henry Kissinger;
Lê Ðức Thọ[E]
Wassily Leontief
1974 Martin Ryle;
Antony Hewish
Paul Flory Albert Claude;
Christian de Duve;
George Emil Palade
Eyvind Johnson;
Harry Martinson
Seán MacBride;
Eisaku Satō
Gunnar Myrdal;
Friedrich Hayek
1975 Aage Bohr;
Ben R. Mottelson;
James Rainwater
John Cornforth;
Vladimir Prelog
David Baltimore;
Renato Dulbecco;
Howard Martin Temin
Eugenio Montale Andrey Saharov Leonid Kantorovich;
Tjalling Koopmans
1976 Burton Richter;
Samuel C.C. Ting
William Lipscomb Baruch Samuel Blumberg;
Daniel Carleton Gajdusek
Saul Bellow Betty Williams;
Mairead Corrigan
Milton Friedman
1977 Philip Warren Anderson;
Sir Nevill F. Mott;
John H. van Vleck
Ilya Prigogine Roger Guillemin;
Andrew Schally;
Rosalyn Sussman Yalow
Vicente Aleixandre Uluslararası Af Örgütü Bertil Ohlin;
James Meade
1978 Pyotr Kapitsa;
Arno Penzias;
Robert Woodrow Wilson
Peter D. Mitchell Werner Arber;
Daniel Nathans;
Hamilton O. Smith
Isaac Bashevis Singer Anwar El Sadat;
Menachem Begin
Herbert Simon
1979 Sheldon Glashow;
Abdus Salam;
Steven Weinberg
Herbert C. Brown;
Georg Wittig
Allan McLeod Cormack;
Godfrey Hounsfield
Odysseas Elytis Rahibe Teresa Theodore Schultz;
Arthur Lewis
1980 James Cronin;
Val Fitch
Paul Berg;
Walter Gilbert;
Frederick Sanger
Baruj Benacerraf;
Jean Dausset;
George Davis Snell
Czesław Miłosz Adolfo Pérez Esquivel Lawrence Klein
1981 Nicolaas Bloembergen;
Arthur L. Schawlow;
Kai M. Siegbahn
Kenichi Fukui;
Roald Hoffmann
Roger W. Sperry;
David H. Hubel;
Torsten N. Wiesel
Elias Canetti Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği James Tobin
1982 Kenneth G. Wilson Aaron Klug Sune Bergström;
Bengt I. Samuelsson;
John Robert Vane
Gabriel García Márquez Alva Myrdal;
Alfonso García Robles
George Stigler
1983 Subramanyan Chandrasekhar;
William A. Fowler
Henry Taube Barbara McClintock William Golding Lech Wałęsa Gérard Debreu
1984 Carlo Rubbia;
Simon van der Meer
Robert Bruce Merrifield Niels Kaj Jerne;
Georges J. F. Köhler;
César Milstein
Jaroslav Seifert Desmond Tutu Richard Stone
1985 Klaus von Klitzing Herbert A. Hauptman;
Jerome Karle
Michael Stuart Brown;
Joseph L. Goldstein
Claude Simon Nükleer Savaşın Önlenmesi için Uluslararası Hekimler Franco Modigliani
1986 Ernst Ruska;
Gerd Binnig;
Heinrich Rohrer
Dudley R. Herschbach;
Yuan T. Lee;
John C. Polanyi
Stanley Cohen;
Rita Levi-Montalcini
Wole Soyinka Elie Wiesel James M. Buchanan
1987 J. Georg Bednorz;
K. Alex Müller
Donald J. Cram;
Jean-Marie Lehn;
Charles J. Pedersen
Susumu Tonegawa Joseph Brodsky Óscar Arias Robert Solow
1988 Leon M. Lederman;
Melvin Schwartz;
Jack Steinberger
Johann Deisenhofer;
Robert Huber;
Hartmut Michel
James W. Black;
Gertrude B. Elion;
George H. Hitchings
Naguib Mahfouz Birleşmiş Milletler Barış Gücü Maurice Allais
1989 Norman F. Ramsey;
Hans G. Dehmelt;
Wolfgang Paul
Sidney Altman;
Thomas Cech
J. Michael Bishop;
Harold E. Varmus
Camilo José Cela Tenzin Gyatso,14. Dalay Lama Trygve Haavelmo
1990 Jerome I. Friedman;
Henry W. Kendall;
Richard E. Taylor
Elias James Corey Joseph Murray;
E. Donnall Thomas
Octavio Paz Mihail Gorbaçov Harry Markowitz;
Merton Miller;
William Forsyth Sharpe
1991 Pierre-Gilles de Gennes Richard R. Ernst Erwin Neher;
Bert Sakmann
Nadine Gordimer Aung San Suu Kyi Ronald Coase
1992 Georges Charpak Rudolph A. Marcus Edmond H. Fischer;
Edwin G. Krebs
Derek Walcott Rigoberta Menchú Gary Becker
1993 Russell A. Hulse;
Joseph H. Taylor, Jr.
Kary Mullis;
Michael Smith
Richard J. Roberts;
Phillip Allen Sharp
Toni Morrison Nelson Mandela;
Frederik Willem de Klerk
Robert Fogel;
Douglass North
1994 Bertram N. Brockhouse;
Clifford G. Shull
George Andrew Olah Alfred G. Gilman;
Martin Rodbell
Kenzaburo Oe Yaser Arafat;
Şimon Peres;
İzak Rabin
John Harsanyi;
John Forbes Nash;
Reinhard Selten
1995 Martin L. Perl;
Frederick Reines
Paul J. Crutzen;
Mario J. Molina;
Frank Sherwood Rowland
Edward B. Lewis;
Christiane Nüsslein-Volhard;
Eric F. Wieschaus
Seamus Heaney Joseph Rotblat;
Bilim ve Dünya İlişkileri üzerine Pugwash Konferansı
Robert Lucas, Jr.
1996 David M. Lee;
Douglas D. Osheroff;
Robert Coleman Richardson
Robert F. Curl Jr.;
Harold Kroto;
Richard Smalley
Peter C. Doherty;
Rolf M. Zinkernagel
Wisława Szymborska Carlos Filipe Ximenes Belo;
José Ramos-Horta
James Mirrlees;
William Vickrey
1997 Steven Chu;
Claude Cohen-Tannoudji;
William D. Phillips
Paul D. Boyer;
John E. Walker;
Jens Christian Skou
Stanley B. Prusiner Dario Fo Kara mayınlarının yasaklanması için uluslararası kampanya;
Jody Williams
Robert C. Merton;
Myron Scholes
1998 Robert B. Laughlin;
Horst L. Störmer;
Daniel C. Tsui
Walter Kohn;
John Pople
Robert F. Furchgott;
Louis J. Ignarro;
Ferid Murad
José Saramago John Hume;
David Trimble
Amartya Sen
1999 Gerardus ‘t Hooft;
Martinus J.G. Veltman
Ahmed Zewail Günter Blobel Günter Grass Sınır Tanımayan Doktorlar Robert Mundell
2000 Zhores I. Alferov;
Herbert Kroemer;
Jack Kilby
Alan J. Heeger;
Alan MacDiarmid;
Hideki Shirakawa
Arvid Carlsson;
Paul Greengard;
Eric Kandel
Gao Xingjian Kim Dae Jung James Heckman;
Daniel McFadden
2001 Eric A. Cornell;
Wolfgang Ketterle;
Carl E. Wieman
William S. Knowles;
Ryōji Noyori;
Karl Barry Sharpless
Leland H. Hartwell;
Tim Hunt;
Paul Nurse
V. S. Naipaul Birleşmiş Milletler;
Kofi Annan
George Akerlof;
Michael Spence;
Joseph E. Stiglitz
2002 Raymond Davis, Jr.;
Masatoshi Koshiba;
Riccardo Giacconi
John Bennett Fenn;
Koichi Tanaka;
Kurt Wüthrich
Sydney Brenner;
H. Robert Horvitz;
John E. Sulston
Imre Kertész Jimmy Carter Daniel Kahneman;
Vernon L. Smith
2003 Alexei A. Abrikosov;
Vitaly L. Ginzburg;
Anthony J. Leggett
Peter Agre;
Roderick MacKinnon
Paul Lauterbur;
Peter Mansfield
J. M. Coetzee Şirin Ebadi Robert F. Engle;
Clive Granger
2004 David J. Gross;
H. David Politzer;
Frank Wilczek
Aaron Ciechanover;
Avram Hershko;
Irwin Rose
Richard Axel;
Linda B. Buck
Elfriede Jelinek Wangari Maathai Finn E. Kydland;
Edward C. Prescott
2005 Roy J. Glauber;
John L. Hall;
Theodor W. Hänsch
Yves Chauvin;
Robert H. Grubbs;
Richard R. Schrock
Barry Marshall;
Robin Warren
Harold Pinter Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı;
Muhammed El Baradey
Robert Aumann;
Thomas Schelling
2006 John C. Mather;
George F. Smoot
Roger D. Kornberg Andrew Fire;
Craig Mello
Orhan Pamuk Muhammed Yunus;
Grameen Bankası
Edmund Phelps
2007 Albert Fert;
Peter Grünberg
Gerhard Ertl Mario Capecchi;
Martin Evans;
Oliver Smithies
Doris Lessing Birleşmiş MilletlerHükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli;
Al Gore
Leonid Hurwicz;
Eric Maskin;
Roger Myerson
2008 Yoichiro Nambu;
Makoto Kobayashi;
Toshihide Maskawa
Osamu Shimomura;
Martin Chalfie;
Roger Y. Tsien
Harald zur Hausen;
Françoise Barré-Sinoussi;
Luc Montagnier
Jean-Marie Gustave Le Clézio Martti Ahtisaari Paul Krugman
2009 Charles K. Kao;
Willard S. Boyle;
George E. Smith
Venkatraman Ramakrishnan;
Thomas A. Steitz;
Ada E. Yonath
Elizabeth Blackburn;
Carol W. Greider;
Jack W. Szostak
Herta Müller Barack Obama Elinor Ostrom;
Oliver E. Williamson
2010 Andre Geim;
Konstantin Novoselov
Richard Heck;
Ei-ichi Negishi;
Akira Suzuki
Robert G. Edwards Mario Vargas Llosa Liu Xiaobo[F] Peter A. Diamond;
Dale T. Mortensen;
Christopher A. Pissarides
2011 Saul Perlmutter;
Adam G. Riess;
Brian P. Schmidt
Dan Shechtman Bruce Beutler;
Jules A. Hoffmann;
Ralph M. Steinman
Tomas Tranströmer Ellen Johnson Sirleaf;
Leymah Gbowee;
Tawakel Karman
Thomas J. Sargent;
Christopher A. Sims
2012 Serge Haroche;
David J. Wineland
Robert Lefkowitz;
Brian Kobilka
John B. Gurdon;
Shinya Yamanaka
Mo Yan Avrupa Birliği Alvin E. Roth;
Lloyd Shapley
Yıl Fizik Kimya Fizyoloji veya Tıp Edebiyat Barış Ekonomi

(Kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Nobel_%C3%96d%C3%BCl%C3%BC_sahipleri_listesi)

.

V – Kadınların Akıl / Zeka Gerektiren Satranç Gibi Zeka Oyunlarında En İyi 10 Listesine Bile Girememeleri: Tarihin En Büyük 10 Satranç Oyuncusu Listesi Tamamen Erkeklerden Oluştuğu Gerçeği

Tarihin En Büyük 10 Satranç Oyuncusu

Satranç, dünyanın en eski strateji oyunlarından biridir. Kökeni konusunda çeşitli tezler olsa da satrançtaki fil figürü nedeniyle büyük olasılık Hindistan’da ortaya çıktığı sanılmaktadır. Hindistan’dan İran coğrafyasına geçerek bugünkü adı olan satranç ismini Farsça “satranj” adını almıştır. İran’dan bu isimle Anadolu’ya geçen bu akıl oyunu buradan tüm Avrupa’ya ve dünyaya yayılmıştır. Bu kadar köklü ve prestijli bir oyunun bir spor mu yoksa kültürel bir faaliyet mi olduğu hâlâ tartışılmaktadır. Bugünkü yazımızda sizlere satranç oyunun en büyük dehalarını tanıtalım istedik. Zekâların çaprışmasını okurken satranç tarihine de kısa bir göz atacağız. Keyifle okumanız dileğiyle…

1-) Gioachino Greco

Hani bizde güzel bir deyim vardır ya; “işin kitabını yazmak” diye… İşte 1600-1634 yılları arasından yaşayan Gioachino Greco’ da tam olarak bunu yapmış. Günümüzdeki halini yavaş yavaş alan satranç oyununu ilk kez sistemleştiren ve inceliklerini anlatan Gioachino Greco satranç dünyası tarafından ilk profesyonel satranç oyuncusu olarak kabul edilmektedir.

2-) François-André Danican Philidor

Gioachino Greco’ dan sonra onu anlayabilecek ilk adam bir yüzyıl sonra 7 Eylül 1726’da Fransa’da dünyaya geldi. 17. yüzyılın en büyük satranç oyuncusu olan Philidor, Greco’nun 77 oyunu inceleyerek hazırladığı kitabın ötesine geçerek pozisyonel oyunun ilk örneklerini verdi. Aynı zamanda ünlü bir müzisyen olan Philidor, Analyse du jeu des Échecs (Satranç Oyununun Tahlili) adını verdiği kitabını ilk kez 1777’de yayınladı. Benjamin Franklin gibi birçok isimle satranç oynayan Philidor, kendi adıyla anılacak olan “Philidor Savunması” hamlesini gerçekleştirerek satranç tarihine adını yazdırmıştır.

3-) Howard Staunton

1810’da İngiltere’de doğan Howard Staunton aslında bir tiyatro oyuncusu ve Shakespear aşığı bir edebiyatçıydı. Satranca ilgisi satranç taşları tasarlayarak artan Staunton 1841 yılında İngiltere’nin ilk satranç dergisini yayınladı. Ona satrançta asıl şöhreti 19. yüzyıl başlarında satrançta tam bir ambargo uygulayan Fransa’da ünlü Fransız oyuncu De Saint Amant’ı 21 oyunluk bir seri ile yenmesi kazandırdı. 1841 yılında yapılan bu maç sonucunda Howard Staunton Avrupa’nın en iyi satranççısı ilan edildi. ABD’li satranç oyuncusu Paul Morphy ile Shakespeare üzerine bir yayın yaptığı gerekçesiyle karşılaşmayı red etti. Ayrıca 1851’de yaptığı bir maç esnasında rakibinin bir hamle için 1 saatten fazla düşündükten sonra “Sıra kimdeydi?” diye sormasıyla satranç saatini keşfetti ve satranç tahtası ve taşlarının standartlarını belirledi. Howard Staunton 22 Haziran 1874’de Londra’da hayatını kaybetti.

4-) Wilhelm Steinitz

Wilhelm Steinitz, 14 Mayıs 1836’da Prag’da dünyaya gelmiş modern satrancın babası ve ilk dünya resmî satranç şampiyonudur. Staunton’un edebiyata eğilmesi ve Paul Morphy’nin sağlık sorunları nedeniyle satraçtan kopması nedeniyle öne çıkan Steinitz, satrancı bilimsel olarak inceleyen ve strateji kuralları geliştiren ilk kişidir. Birçok açıdan Philidor’un stratejilerini kabul etmeyen Steinitz, şahı bir saldırı aracı olarak kullanmasıyla ünlüydü. Rus satrancının babası Çigorin, Alman Tarrasch gibi birçok önemli satranç oyuncusuna karşı unvanınu koruyan Steinitz, 1894’te Emanuel Lasker’e yenilerek unvanını devretmiştir.

5-) Emanuel Lasker

24 Aralık 1868’de Polonya’nın Barlinek kentinde dünyaya gelen bir Alman Yahudisi olan Lasker, 1894’te Steinitz’i yenerek elde ettiği unvanını 27 yıl boyunca kimseye kaptırmayarak bu unvanı en uzun süre elinde tutan kişi oldu. Aynı zamanda bir matematikçi olan Lasker polinom halkalarında Lasker-Noether teoremi olarak anılan teoremi geliştirmiş ve felsefe ile de uğraşmıştır. Satranca psikolojik yaklaşımı ve derin analizleriyle tanınmaktadır. Matematik ve felsefe doktoraları nedeniyle satranca uzun bir ara veren Lasker, 1921′de Havana’da yapılan maçta José Raúl Capablanca’ya yenilerek unvanını devretti.Albert Einstein’a olan yakınlığı ile bilinen Lasker, 1933′de karısı Yahudi olduğu için Almanya’yı terk etmek zorunda kaldı. Son yıllarını New York’da geçirdi ve 11 Ocak 1941’de burada öldü.

6-) José Raúl Capablanca

19 Kasım 1888’de Küba’nın Havana kentinde dünyaya gelen José Raúl Capablanca, 1911 yılından itibaren önemli satranç oyuncularından biri olarak kabul edilmeye başlanmıştı. 1921’de elde ettiği dünya şampiyonluğu unvanını 1927 yılında Aleksandr Alekhine yaptığı iki buçuk ay süren maç sonucunda bu unvanını kaybetmiştir. José Raúl Capablanca sahip olduğu klasik ve duru stili ile satrancın doğal yeteneklerinden biriydi. Bu nedenle “Satrancın Mozart’ı” lakabıyla anılırdı. 8 Mart 1942’de Manhattan Satranç Klübü’nde bir oyunu izlediği sırada geçirdiği inme yüzünden ertesi günü yaşamını kaybetmiştir.

7-) Aleksandr Alekhine

Aleksandr Aleksandroviç Alekhine, 1 Kasım 1892’de zengin ve soylu bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. Çok iyi bir eğitim alırken satranç oynamayı 4 yaşında abisinden öğrendi. 1908 yılından itibaren 16 yaşında uluslararası turnuvalara katılmaya başladı. 1921 yazında en yüksek büyükustalık seviyesine ulaşınca Sovyetler Birliği’ni terketti ve dünya şampiyonluğu maçı için sponsor bulma arayışı içine girdi. İstediğine ancak 1927’de elde edebildi. Capablanca ile yaptığı unvan karşılaşmasında gerideyken “Capablanca’dan 6 oyun almayı hayal etmek zor ama daha zoru onun nasıl benden 6 oyun alcağını hayal etmektir.” dedi ve unvanı 18.5′e 15.5 gibi bir skorla dördüncü dünya şampiyonu oldu. Onunla birlikte satrançta hegemonya Rusya’ya geçti. Alekhine elde ettiği dünya şampiyonluğu unvanını 1935’te Hollandalı Dr.Euwe’ye kaybetti ancak 1937’de geri aldı. Alekhine, 24 Mart 1946’da dünya şampiyonu unvanı ile beraber ölen ilk ve tek satranç oyuncusu oldu.

8-) Bobby Fischer

Alekhine’nin şampiyon olarak ölmesinin ardından yeni şampiyonu belirlemek için çeşitli turnuvalar düzenlenmiş ve çıkan şampiyonların çoğu kısa süreli ve genellikle SSCB’den olmuştu. Botvinnik, Reshevsky, Keres, Smislov ile zirveye ulaşan Sovyet hegemonyasına 1960’ta 24 yaşında en genç şampiyon Tal, küçük bir ara verdirdiyse de bu hakimiyeti 1970’lerde Amerikalı Bobby Ficher sona erdirdi. Fischer’ın satranç tutkusu 6 yaşında başlamıştı. 13 yaşındayken ülke gençler şampiyonu, 1 sene sonra Amerika şampiyonu oldu. 1958′de 15 yaşındayken sporun o zamana kadar gördüğü en genç büyük usta olmayı başardı. 1972 yılında 35 yıl süren Rus hegamonyasını yıktı ve Boris Spasskyi yenerek dünya şampiyonu oldu. 1975′te dünya satranç federasyonu Fide koşullarını kabul etmeyince Rus Anatoly Karpov ile oynamayı reddetti ve dünya şampiyonluğunu haksız bir şekilde devretti. Bu olayın ardından avrupaya yerleşen ve 20 yıl gözlerden uzak yaşayan fischer, 1996′da fischerandom chess adını verdiği bir oyun bulduğunu açıkladı. Hâlâ dünyanın en büyük satranç ustalarından biri olarak kabul edilen Fischer, Yahudi bir anneden dünyaya gelen, Anti-Amerikan ve Antisemitik olmakla suçlanan, uzun yıllar kanun kaçağı olarak yaşamıştır. Fischer’in oyunlarında kullandığı taktikler ve hamleleri, inanılmaz galibiyetleri, “Fischer Humması” biçiminde adlandırılır. “Dünyanın en iyi kadın satranç oyuncusunu getirin, bir at eksik oynarım.” diyecek kadar çılgın olan Fischer, ilginç çıkışlarına ölümüne kadar devam etti. hayatının son yıllarını sessizlik içinde geçirdi. hastalandığında modern tıbba inanmadığını söyleyerek tedaviyi reddetti. 17 ocak 2008′de, 64 yaşında böbrek yetmezliğinden öldü. Başına gelen birkaç aksiliği Yahudi komplosu ile açıklayan, satrançta sovyet egemenliğini yıkarak amerika’ya tarihteki tek şampiyonluğu kazandıran Fischer’in gerçek babasının kim olduğunu kesin bilinmiyor, ancak annesi komünist bir Yahudi, artı bir ihtimal KGB ajanı idi. Aile bağları hemen hiç olmadı, yakın dostlarının sayısı giderek azaldı, cenazesine iki elin parmağını geçmeyecek sayıda kişi katıldı. Son sözleri, “hiçbir şey acıyı bir insanın dokunması kadar hafifletmiyor” oldu.

9-) Garri Kasparov

Garry Kasparov, 1963 yılında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de dünyaya geldi. Babası soylu bir Yahudi annesi ise Ermeni’ydi. 1985′te Anatoli Karpov’u yenerek dünya şampiyonu unvanını kazanmış, bu unvanı 2000 yılında yenildiği öğrencisi Vladimir Kramnik’e devretmiştir. Onun Temmuz 1999′daki FIDE Rating listesinde gerçekleştirdiği 2851 ELO puanı şimdiye kadar gerçekleştirilmiş en yüksek puandır. Pek çok kişi kendisini tarihte görülmüş en güçlü oyuncu olarak değerlendirmektedir. 10 Mart 2005′de bir daha satranç turnuvalarına katılmayacağını açıklamıştır. Dünyaca ünlü satranç ustası zihinlere IBM tarafından yapılan süperbilgisayar Deep Blue’ya karşı yaptığı maçlarla kazınmıştır. Saniyede 3 milyon hamle hesap edebilme kapasitesine sahip Deep Blue adlı bilgisayarla iki kere karşılaşan Kasparov ilk maçında yenilmiş ikinci maçta ise rövanşı almayı başarmıştır. Garry Kasparov, Linares turnuvasını birinci bitirdikten sonra 10 Mart 2005 günü duzenlenen basın toplantısında, aktif satrancı bıraktığını açıklamıştır. Kasparov’un açıklamasına rağmen FIDE, kurallar gereği Kasparov’un ELO ratingini 1 yıl kadar tutmuştur. Nisan 2006 ELO listesinden Kasparov çıkarılmıştır.

10-) Viswanathan Anand

11 Aralık 1969’da Hindistan’ın Chennai bölgesinde doğan Tamil asıllı Anand satrancın son büyük fenomeni ve halihazırda son dünya şampiyonudur. Viswanathan Anand, satranca 6 yasinda baslamış. ilk kez 1987 yılında satranç olimpiyatları’nda, Hindistan adına sahneye çıktı, aynı yıl dünya 20 yaşalti gençler şampiyonu oldu. Nihayet 2000 yilinda uzun soluklu bir zekâ mücadelesinin ardindan dünya satranç federasyonu Fide sampiyonu ünvanini elde etti. 2007 yilinda Meksika’da gerçekleşen satranç dünya kupasi’nda, satrançta ender görülen bir galibiyet elde etti, rakibini 9,0 tam puanla mat etti. Şu anda Fide listesinde 2801 raitingle en üst sıradadır…

(Kaynak: http://www.egitimsokagi.com/Konu-tarihin-en-buyuk-10-satranc-oyuncusu–13419.html)

.

Ekşi Sözlük Gibi Daha Adil Düşünen İnsanların Bulunduğu, Feministlerin Bol Bol Cirit Attığı Yerlerde Bile İlk 10’da Kadın Yok!

eniyi 10 satranç oyuncusu (1) eniyi 10 satranç oyuncusu (2)

.

VI – Siyasi Alanda Korkunç Bir Pozitif Ayrımcılık Yapılmaya Çalışılan ve “Kadınları Meclise Alıp Nekadar Modern Olduğumuzu Kanıtlayalım” Çabası İçindeki Avrupa’da Bile Kadın Millet Vekili Ortalaması Yüzde 21,7 de Kalması

Kadınların Siyasetteki Yeri 

Türkiye’de 78 Kadın 472 Erkek Vekil Meclis’te

Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre, Meclis’teki kadın milletvekili sayısı 48′den 78′e yükseldi. Meclis’e en çok kadın milletvekilini sayısı olarak 45 kişiyle AKP, oransal olarak da 36 seçilen isimden 11′i kadın olan bağımsızlar soktu.

TBMM’de kadınların temsil oranı bu seçimlerde 2007′ye göre yüzde 56 oranında arttı. Seçim öncesinde partilerin gösterdikleri toplam 262 kadın adaydan 78′i parlamentoda temsil hakkı kazandı.

Böylece 550 milletvekilinin görev yapacağı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kadınların temsil oranı yüzde 8.72′den yüzde 14.2′ye yükseldi. 472 erkek vekilin temsil oranı ise yüzde 85,8 oldu.

22 Temmuz 2007′de 50 kadın milletvekili Meclis’e girmişti. Aysel Tuğluk’un Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla milletvekilliği düşmüş, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Özlem Çerçioğlu ise belediye başkanı seçildiği için kadın vekil sayısı daha sonra 48′e inmişti.

Seçim öncesinde son kez toplanan 23. dönem Meclisi’nde Adalet ve Kalkınma Partisi’nde (AKP) 30, CHP’de 8, Milliyetçi Hareket Partisi’nde (MHP) 2, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) 7, Demokratik Sol Parti’de (DSP) de 1 kadın milletvekili yer alıyordu.

Milletvekili aday listesinde AKP 78, CHP 109, MHP 68, Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku da 13 kadın adaya yer vermişti.

Resmi olmayan sonuçlara göre, AKP’den 45, CHP’den 19, MHP’den 3, Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku’ndan da 11 kadın milletvekili seçilerek Meclis’e girdi. 43 ilden hiç kadın milletvekili çıkmadı.

(Kaynak: http://bianet.org/bianet/siyaset/130697-78-kadin-472-erkek-vekil-meclis-te)

 

Avrupada Kadın Millet Vekili Ortalaması Yüzde 21,7.

Türkiye, Avrupa Konseyi’nin konuyla ilgili raporunda, kadın milletvekili sayısında 42 Avrupa ülke arasında sondan dördüncü sırada geliyor. Verilere göre Türkiye’de kadın milletvekili oranı yüzde 9,1. Bu alanda Türkiye’nin gerisinde bulunan ülkeler Malta, Ukrayna, Ermenistan ve Gürcistan. En fazla kadın milletvekiline sahip ülkeler ise sırasıyla İsveç, Finlandiya ve Hollanda. Bu üç ülkede kadın milletvekili oranı, Avrupa Konseyi’nin yüzde 40 hedefinin üstünde. Belçika, Danimarka ve Norveç’in kadın milletvekili oranları da yüzde 35′i aşmış durumda. Bu alanda Avrupa ortalaması yüzde 21,7.

Türkiye’de kadın bakan az

Türkiye, kadın bakan konusunda ise Avrupa’nın en yoksul ülkeleri arasında. Tek bir kadın bakana sahip olan Türkiye’nin, bugün bu alanda gerisinde sadece Azerbaycan, Bosna-Hersek, Monako, Karadağ ve Romanya bulunuyor. En fazla kadın bakana sahip ülkeler Finlandiya (20 bakandan 12′si), İspanya (17 bakandan 9′u), Avusturya (13 bakandan 6′sı) ve İsveç (22 bakandan 10′u).

Belediye başkanlarının çoğu erkek

Türkiye, kadın belediye başkanı sıralamasında da, 42 Avrupa ülkesi arasında sondan dördüncü. Türkiye’deki 3 bin 225 belediye başkanının sadece 18′i kadın. Bir diğer deyişle, kadın belediye başkanı oranı yüzde 0,6. Bu alanda Türkiye’den daha kötü skora sahip ülkeler, hiçbir kadın belediye başkanı olmayan Ermenistan, Lichtenstein ve Monako. En fazla belediye başkanına sahip ülkeler ise Rusya (yüzde 29,5), İzlanda (yüzde 26,9) ve İsveç (yüzde 26,9. Türkiye, kadın belediye meclisi üyesi sayısında da Avrupa sıralamasında sondan üçüncü konumda.

Kadın büyükelçilerin sayısı yetersiz

Türk kadınının temsiliyet karnesi diplomatik alanda da pek parlak değil. Türkiye’nin 166 büyükelçisinden sadece 15′i kadın. Bu da kadınların bu alandaki temsil oranının yüzde 9 olduğu anlamına geliyor. Avrupa genelinde kadınların bu alanda ortalama temsiliyet oranı yüzde 14,8. Türkiye bu alanda Avrupa sıralamasında sondan 11′inci. İtalya, Almanya, Bulgaristan ve Portekiz gibi AB ülkelerinin kadın büyükelçi sayısı Türkiye’ninkinden daha az. Yunanistan bu alanda Avrupa sonuncusu. Türkiye’nin 58 başkonsolosunun da sadece 2′si kadın.

Türk kadınları hukuk dünyasında başarılı

Türk kadınının hukuk dünyasındaki temsiliyeti ise daha parlak. Avrupa’da kadınların üst düzey mahkemelerdeki temsiliyet oranı ortalama yüzde 27,6 iken, Türkiye’de bu oran yüzde 36,1. Avrupa Konseyi verilerine göre, Türkiye’deki üst düzey 1126 yargıçtan 407′sini kadınlar oluşturuyor. Bu alanda Avrupa birincisi Macaristan, sonuncusu ise Ermenistan.

Türkiye’nin Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ndeki (AKPM) kadın vekil oranı ise yüzde 20,8. Türkiye’nin bu platformdaki asil ve yedek 24 üyesinin sadece 5′i kadın. Bu alanda Avrupa ortalaması yüzde 29,3. En yüksek temsiliyet oranına sahip ülke yüzde 58,3 ile İsveç. En düşük temsiliyeti ise yüzde 7,1 ile Macaristan ve Belçika paylaşıyorlar.

Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi, 2003 yılında aldığı bir tavsiye kararında, kadınların da erkeklerin de karar organlarında temsiliyet oranlarının yüzde 40 olması hedefini koymuştu.

(Kaynak: http://www.dw.de/kad%C4%B1nlar%C4%B1n-temsilinde-t%C3%BCrkiyenin-karnesi-zay%C4%B1f/a-4075230)

.

VII – Kadınlar Sadece Aklan Değil, Bedenen de Erkeklere Oranla Güçsüz Olması: 2012 Yılındaki 100 Metre Koşusunda Erkeklerde Sonuncu Olan Kişinin, Kadınlarda Birinci Olan Kişiden Daha Hızlı Koşuyor Olduğu Gerçeği

-Sadece Örnek Amaçlıdır. Harhangi Başka Bir Spor Dalını da Kendiniz Araştırabilirsiniz- 

2012 Yaz Olimpiyatları’nda atletizm – Erkekler 100 metre

Final:

Sıra Kulvar İsim Ülke Zaman Sonuç Not
1 7 Usain Bolt  Jamaika 0.165 9.63 OR
2 5 Yohan Blake  Jamaika 0.179 9.75 =PB
3 6 Justin Gatlin  ABD 0.178 9.79 PB
4 4 Tyson Gay  ABD 0.145 9.80 SB
5 8 Ryan Bailey  ABD 0.176 9.88 =PB
6 9 Churandy Martina  Hollanda 0.139 9.94
7 2 Richard Thompson  Trinidad ve Tobago 0.160 9.98
8 3 Asafa Powell  Jamaika 0.155 11.99
Rüzgar: +1,5 m/s

 

2012 Yaz Olimpiyatları’nda atletizm – Kadınlar 100 metre

Final:

Sıra Kulvar Sporcu Ülke Zaman Not
1 7 Shelly-Ann Fraser-Pryce Jamaika 10.75
2 5 Carmelita Jeter  ABD 10.78 SB
3 4 Veronica Campbell-Brown Jamaika 10.81 SB
4 9 Tianna Madison  ABD 10.85 PB
5 8 Allyson Felix  ABD 10.89 PB
6 2 Kelly-Ann Baptiste Trinidad ve Tobago 10.94
7 3 Murielle Ahoure Fildişi Sahili 11.00
8 6 Blessing Okagbare Nijerya 11.01

 

Sonuç : Erkeklerde 7. olan, Kadınlarda 1. Olandan Daha Hızlı Koşuyor.

Kadın Futbolu vs Erkek Futbolu: 

http://www.youtube.com/watch?v=qk-wSF_Jyrg

.

VIII – Erkeklerin Kadınların Ana Dalı Olan Yemek Yapmadaki Bile Kadınlardan Daha Başarılı Olmaları: Evrim Gereğince Kadınların Erkeğe Göre Üstün Olması Gereken Bir Dalda Bike Dünya’nın En İyi 10 Ahçısının Tamamının Erkek Olması

Dünyanın En iyi Aşçıları

Gordon Ramsay

Gordon James Ramsay, aşçılık sektöründe büyük bir isimdir. Dünyanın en iyi 10 Aşçısı arasında yer alır. 8 Kasım 1966 tarihinde Johnstone İskoçya’da doğdu

Jamie Oliver

Naked Chef lakaplı Jamie Oliver televizyon şovlarının aranan isimlerindendir. Dünyanın en iyi aşçılarından olan İngiliz Şef Jamie Oliver İtalyan mutfağı konusunda uzmanlaşmıştır.

Anthony Bourdain

Anthony Bourdain, dünyanın en ünlü Aşçıları arasındadır, 20 yıldan uzun süredir aşçılık sektöründe çalışmaktadır. Culinary Institute of America’dan mezun olan Anthony Bourdain, sertifikalı mutfaklarda çalıştı.

Paul Bocuse

Paul Bocuse Fransa’da mutfak sanatının babası olarak bilinir. O bir efsane olmuştur ve Nouvelle mutfağı ile ilgili yüce şefler arasında adlandırılır.

Thomas Keller

Thomas Keller, Kaliforniya’daki The French Laundry’nin şefi ve sahibidir. Bouchon Yemek Tarifleri ve The French Laundry Cookbook gibi ödüllü tarif kitaplarıyla tanınmış bir yazardır.

Rocco DiSpirito

19 Kasım 1966 tarihinde doğan Rocco DiSpirito, mutfakta yemek deneyimine 11 yaşında başladı. Onun yemek yeteneğini geliştirmek için 16 yaşında Culinary enstitüsüne katıldı. DiSpirito özel füzyon pişirme ve İtalyan-Amerikan yemekleri ünlüdür.

Wolfgang Puck

8 Temmuz 1949 tarihinde doğdu. Los Angeles merkezli lokantacı, işadamı ve televizyon kişiliğidir. Son zamanlarda en yüksek kazanan şef olarak kabul edilmiştir.

Emeril John Lagasse

15 Ekim 1959 tarihinde doğdu ve Amerika Birleşik Devletleri’nde çok sayıda dünyaca ünlü restoran şefi sahibi oldu. Lagasse, 2006 yılı içinde Uluslararası Uzay İstasyonu, NASA’nın astronotlar için gıda kalitesinin iyileştirilmesi için doğru besin seçimi hakkında birçok tariflerle katkıda bulunmuştur.

Todd English

William Todd English, 29 Ağustos 1960 tarihinde doğdu. “Todd English ile Yemek Pişirme” adlı televizyon şovu Todd English tanınmış bir aşçı yaptı İngiliz ABD merkezli Delta Airlines baş aşçı olarak bile çalışır.

Charlie Trotter

Charlie Trotter, 8 Eylül 1959 Chicago’da doğdu. Wisconsin Üniversitesi’nde siyaset bilimi alanından mezundur. 14 yemek kitapı ve 3 yönetim kitabı hazırladı.

(Kaynak: http://www.forumdas.net/degisik-yemek-tarifleri/dunyaca-unlu-ascilar-166626/)

.

IX – Kadınların ve Erkeğin Eşit Olabileceği En Basit Konularda Bile Kadınların Erkeklere Oranla Başarısız Olmaları: Almanya’da Yapılan Bir Araştırma, Kadınların Araç Park Etme Konusundaki “Başarısızlıklarını” Bilimsel Olarak İspatladı

“Tartışmaya son nokta

Almanya’da yapılan bir araştırma, kadınların araç park etme konusundaki “başarısızlıklarını” bilimsel olarak ispatladı.

İtalyan Corriere della Sera Gazetesinde yayımlanan habere göre, Ruhr Üniversitesinde görev yapan bilimadamları, 33′ü kadın 66 kişiden bir otomobili dar bir alana parK etmelerini istedi.

Kadın sürücülerin, park etmesinin erkeklerden 20 saniye daha fazla sürdüğünü gözlemleyen bilim adamları, bunun, erkeklerin daha hızlı olmalarından değil, hareketlerinde daha kesin ve “berrak” olmalarından kaynaklandığını kaydetti.

Habere göre, İngiltere’de bulunan Sürücülük Standartları Ajansı’nın verileri de araştırma sonuçlarını doğrular nitelikte. Geçen yıl ehliyet sınavını geçemeyen 170 bin İngiliz kadından 55 bininin başarısızlığının nedeni park ederken yaptıkları hatalar; sınavda ancak 21′inci denemesinde başarılı olan bir kadın da bunun en iyi örneği. Yine aynı verilere göre, ehliyet sınavında başarılı olan erkeklerin oranı yüzde 50,7 iken, kadınlarda bu oran yüzde 44,1.

(Kaynak:  http://www.sabah.com.tr/Yasam/2011/09/27/tartismaya-son-nokta)

 

Trafik Kazaları – Kadın Sürücüler (Traffic Accidents – Women Drivers)

http://www.youtube.com/watch?v=-leHj9oZax0

.

X – Sonuç: Sevgili Dogmatik  ve Gerçekleri Görmezden Gelen “Modern Yobaz Bilim İnsanları” ve Feministler; Saçmalayacağınıza Gidin İşe Yarar Başka Birşeyler Yapın!

Birgünde Saçmalayacağına Yemek Yap:

bigünde saçmalayacağına karnıyarık yap

.

Bu yazı Kadın Erkek Eşitliği, Kadınlar Daha mı Zeki? kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir